Arguentationsövning

Har haft en argumentationsövning och väljer att lägga ut min text här så alla får
se vad det är vi håller på med när vi läser politisk teori. Hoppas det blir en någotsånär behaglig läsning.

Det jag har valt att besvara är, i vilken mån håller jag med socialisterna om att den mänskliga naturen bestäms av omständigheterna och vilka konsekvenser får det om jag håller med.

 

Det är en svår fråga att bryta ned och att påvisa i vilken mån jag håller med. Jag håller delvis med om deras syn på människans natur.  Jag utgår också från, mitt synsätt, att människan har en egenskap som är överordnat allt annat och det är överlevnadsinstinkten.

 

I sak tycker jag att socialisterna har en korrekt uppfattning om att människan är en produkt av sina omständigheter. Om man född och uppvuxen under svåra förhållanden så utvecklar man medel för att kunna klara sig och överleva i just den situationen.  Människan är som Owen säger ”den är utan undantag plastisk” (Roberts och Sutch, Politiskt tänkande 2007). Owen menar också att människor inte kan straffas för sitt agerande utifrån hur deras samhälle och hur de har blivit formade. Dock håller jag inte riktigt med då människan faktiskt, i dagens samhälle, är formbar och all kunskap om vad som är rätt och fel lärs ut även till de människor lever allra svårast. Dock kan deras miljö tvinga dem till brottslighet då det är det enda möjliga för deras överlevnad. Det är här jag ser till den medfödda grundegenskapen, som jag anser vara primär, överlevnadsinstinkt och att den blir överordnad vad som är rätt och fel, utifrån människans samhällsvillkor. Owen ser att det är statens uppgift att se till att ”avlägsna de omständigheter som tenderar att framkalla kriminalitet, och kriminalitet kommer heller inte att framkallas” (Robert och Sutch, Politiskt tänkande 2007). Alltså att förändringen ska komma uppifrån och det är statens som ska förändra och forma människan till det bättre. Jag håller inte riktigt med hela resonemanget. Jag håller med om att människan är formbar, men inte enbart av formning uppifrån som Owen menar, men att det också finnas en ytterst vilja hos varje enskild individ att ta sig vidare om man så vill. Detta är viktigt och jag anser att nyanseringen av människans vilja blir lite skev, då man enbart säger att samhället är orsaken till dess form och bär ansvaret för formningen.


Kommentarer
Postat av: Jennie

Ja - det var en tanke hörrö du. Arv och miljö. Men det vet vi ju idag - precis som du nämner - inte allt för hur någon ska bli. Man måste ju räkna in den fria viljan. Ett ex är ju alla dessa Svarta får inom varje släkt - bara en sån sak :D keep up the good work Fransmannen. Mera sådana här tänkvärda inlägg :D kram på dig

2009-11-27 @ 22:21:07
URL: http://divan76.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0